Op Open Monumentendag lanceren Toerisme Rupelstreek, het Lokaal bestuur Boom, Cultuurcentrum De Steiger, IOED Erfgoed Rupelstreek en Ten Boome samen een vernieuwde uitgave van de Bevrijdingsroute van Boom. Je kan deelnemen aan de gegidste wandeling op zondag 8 september (laatste tickets) of de brochure downloaden en de wandeling op eigen tempo doen.
Op 4 september 1944 werden Boom en Willebroek bevrijd. In beide gemeentes zijn er nog heel wat kunstwerken en restanten te vinden die ons hieraan herinneren. In de jaren ’90 werd al eens een brochure uitgegeven waarin een bevrijdingsroute uitgestippeld werd. Ter gelegenheid van de herdenking van 80 jaar bevrijding, zal op Open Monumentendag de hernieuwde versie van deze brochure en bijhorende wandeling uitgegeven worden.
Deze bevrijdingswandeling loopt door Boom en Klein-Willebroek en passeert langs verschillende herdenkingsmonumenten en bruggen die een belangrijke rol speelden in dit verhaal. Daarnaast vertellen we je ook het verhaal over de ‘Sweethearts’, de koppels die werden gevormd tussen Britse soldaten en Boomse meisjes. Booms ereburger Herbert Flack is onder andere het kind van één van de 21 Boomse sweetheart-koppels.
De bevrijdingsroute start aan de Kaai te Boom, ter hoogte van de Boomse kant van de vroegere Weduwe Van Enschodtbrug. KNP 101. De route is 3 km lang en loopt over verharde wegen. Ze is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Hou er wel rekening mee dat je de veerdienst moet nemen om de oversteek te maken tussen Boom en Klein-Willebroek.
Wil jij deelnemen aan een gegidste wandeling met uitleg? Er zijn nog een beperkt aantal gratis tickets beschikbaar via onze website.
Wil je de wandeling liever zelf doen? Je kan de brochure downloaden op www.boom.be/bevrijdingsroute
Heb je daarna nog zin om de Rupelstreek al wandelend of fietsend te ontdekken, neem dan zeker een kijkje op www.toerismerupelstreek.be